Kvindeliv og kønsroller, 1945-1973

Film

I denne film fortæller Astrid Elkjær Sørensen om, hvordan familielivet, kønsrollerne og især kvindens rolle i samfundet udviklede sig i perioden 1945 til 1973. 

Rationering af varer under besættelsen og i de første efterkrigsår påvirkede i høj grad den almindelige danske husholdning, hvor kvinden i familien havde den centrale rolle - 1950'erne og 1960'erne anses som 'husmoderæraen'. De økonomiske forhold resulterede i en aktivering af kvindernes politiske deltagelse, der fortsatte med den økonomiske fremgang i 1960'erne. Der kom vækst i erhvervs- og uddannelsesfrekvensen for kvinder fra midten af 1960'erne, og en ny kvindebevægelse i form af rødstrømperne opstod.  

Filmen er en del af Aarhus Universitets onlinekursus i danmarkshistorie

Klik på 'CC' og vælg 'Dansk' eller 'Engelsk', hvis du vil se filmen med undertekster.

Se flere film i danmarkshistorien.dk's filmarkiv.


Lyt til en podcast om p-pillens historie produceret af Vid&Sans, Aarhus Universitetsforlag


I 1966 kom p-pillen på markedet i Danmark, og den fik en stor betydning for kvinder, der var seksuelt aktive, men ikke ønskede at blive gravide. For den lille pille var sikker, usynlig og gav kvinderne mere frihed og kontrol. Vært Maja Jensen har inviteret historiker Anne Sørensen fra Aarhus Universitet i studiet for at fortælle om, hvilken betydning den lille pille fik for kvinderne, og hvordan historien om p-pillen kan sættes ind i samfundsudviklingen i forhold til seksualnormer, abort, velfærdsstaten og kønsroller.

Afsnittet er en del af en serie om prævention, som inkluderer 'P-piller til mænd' og 'Din hjerne på p-piller', som er produceret af Vid&Sans' podcastkanal 'Tænketanken', Aarhus Universitetsforlag.