Krigen i 1864 - læs hvordan civilbefolkningen oplevede krigen

Præstedatteren Agnes Gad førte i 1864 dagbog over krigens forløb, og hvordan hun og befolkningen på Vejleegnen oplevede dagligdagen under krigen. danmarkshistorien.dk publicerer hele dagbogen.

Agnes Gad var datter af præst og konsistorialråd Jørgen Gad og boede på Gauerslund præstegård i Børkop tæt ved Vejle. Fra krigsudbruddet den 1. februar 1864 og frem til november samme år førte den intelligente og indsigtsfulde præstedatter dagbog, om hvordan man oplevede krigen i 1864 på hjemmefronten. I sin dagbog skriver Agnes Gad om både stort og småt. Efterhånden som nyhederne nåede frem til Børkop gennem aviser og rygter, skrev hun om krigens gang. Men der er også notater om, hvordan dagliglivet gik videre, selv da man i sommeren 1864 måtte indkvartere fjendtlige soldater i lokalsamfundet. Og nogle af de lokale piger gik oven i købet ud og dansede med dem!

danmarkshistorien.dk publicerer Agnes Gads dagbog i samarbejde med Børkop Lokalarkiv og 1864live.dk

På danmarkshistorien.dk har vi i anledning af 150 års-markeringen af krigen i 1864 samlet en masse materiale om krigen. Læs blandt andet om slaget ved Dybbøl, der fandt sted 18. april 1864.