Stavnsbånd og Landboreformer

Her på danmarkshistorien glæder vi os rigtig meget til Århundredets Festival, Århus’ nye kulturhistoriske festival, som slår dørene op for første gang til marts 2012.

25.01.2012 | danmarkshistorien.dk

Christian 6. var kongen, der indførte stavnsbåndet.

Temaet udgives i anledning af kulturfestivalen Århundredets Festival.

Her på danmarkshistorien.dk glæder vi os rigtig meget til Århundredets Festival, Århus’ nye kulturhistoriske festival, som slår dørene op for første gang til marts 2012. I år er 1700-tallet fokus for festivalen, og i den forbindelse vil vi her på siden og i ugerne frem mod festivalen løbende udgive en række temaer om perioden.

Temaerne kommer til at handle om alt fra Struensee til stavnsbånd og salonkultur. Det første tema omhandler Stavnsbånd og Landboreformer, og her kan du finde ud af, hvad stavnsbånd betyder. Du kan også læse om Landbrugskrisen i 1730’erne, som var en af årsagerne til, at stavnsbåndet blev indført, og du kan læse om dets ophævelse i 1788. Ophævelsen var en del af en række landboreformer, som blev indført af Den store Landbokommission. Læs om kommissionens arbejde og se et eksempel på et ægte fæstebrev fra herregården Clausholm i det nye tema.


Du kan desuden allerede nu læse mere om 1700-tallet i følgende temaer:
-    Merkantilisme og tropekolonier
-    Herregården Bidstrup i slutningen af 1700-tallet
-    Menneskerettigheder – fra borgerlige rettigheder til frihedsrettigheder

Nyhed