Myten om Dannebrog

Den 15. juni er Valdemarsdag, som dette år markerer 800-års-dagen for Slaget ved Lyndanise i Estland 1219, hvor Valdemar Sejr sikrede sig kontrollen over den nordlige del af det nuværende Estland. Det blev begyndelsen til flere hundrede års dansk overherredømme i det baltiske område.

14.06.2019 | Max Odsbjerg Pedersen

Det historiske slag fik langt senere tilknyttet den elskede historie om Dannebrog, der faldt fra himlen og sikrede danskernes sejr, og derfor er Valdemarsdag både officiel flagdag og bliver landet over behørigt fejret med massevis af Dannebrog.

På danmarkshistorien.dk er der masser af materiale om Dannebrog. Se filmen Dannebrog – myten om himmelfaldet med middelalderhistoriker Torben Kjersgaard Nielsen herunder, eller find frem til, hvordan myten om, at Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219, egentlig blev til – eller var det snarere i 1208? Du kan læse mere om flagets oprindelse og ældste historie som symbol for de danske konger i artiklen Dannebrog, eller læse om, hvordan flaget senere udviklede sig til et folkeligt erindringssted og et af det danske folks allervigtigste og mest elskede symboler. Dannebrog er blevet folkeeje, og vi er så fortrolige med det, at vi kan omgås det med en vis grad af ironisk distance og stadig bevare respekten. Det afspejles også denne artikel om Dannebrog i plakatkunsten gennem de seneste 100 år: Folkets flag. Plakater med Dannebrog.

Nyhed