Mytedrab på facebook

Hvornår faldt Dannebrog ned fra himlen? Var forladegeværet skyld i nederlaget i 1864? De seneste uger har vi på danmarkshistorien.dk testet vores facebook-brugers viden om myter i dansk historie.

10.10.2012 | danmarkshistorien.dk

De fleste kender myten om, at Dannebrog faldt ned fra himlen. Men hvor stammer denne myte egentlig fra? Få svar i vores mytedrabsartikler.

Alle lande har nationale myter knyttet til deres historie, og Danmark er ingen undtagelse. De nationale myter er på den ene side uundgåelige og uundværlige, fordi de er med til at skabe og vedligeholde fællesskabsfølelse, national identitet og forestillingen om en fælles oprindelse. På den anden side kan de også bruges til f.eks. at tjene bestemte politiske formål eller skabe fjendebilleder. Derfor er det vigtigt at være klar over, hvornår der er tale om en historisk myte og finde ud af, hvorfor den er opstået.

Derfor har vi på danmarkshistorien.dk siden den 24. september testet vores facebook-brugers viden om nogle af myterne i dansk historie. Vi har bl.a. spurgt, om Cimbrerne kom fra Himmerland, om forskellen på for- og bagladegeværer var skyld i nederlaget i 1864 og om hvor og hvornår Dannebrog faldt ned fra himlen?

Alle spørgsmålene har baggrund i, og bliver på facebook besvaret ud fra, vores 'mytedrabsartikler'. Her tager en række historikere fat i nogle af de kendte myter om danmarkshistorien. Myterne bliver præsenteret og udsat for en historiefaglig lakmustest, samtidig med at historikerne prøver at finde ud af sagens rette sammenhæng og forklare, hvorfor myten er opstået.

Du kan læse alle mytedrabsartiklerne her:

Vores mytekampagne på facebook fortsætter indtil den 19. oktober, så klik dig ind og vær med til at svare på spørgsmålene og diskutere Danmarkshistoriens myter.

Nyhed