Jordskredsvalget i 1973

Den 4. december 1973 gik danskerne til valgurnerne. Deres stemmer vendte op og ned på det politiske billede, og valget fik senere tilnavnet "Jordskredsvalget".

01.12.2011 | danmarkshistorien.dk

Valgbrochure fra Fremskridtspartiet 1973

Jordskredsvalget er en populær betegnelse for folketingsvalget i 1973. Folketingsvalget  den 4. december 1973 gik over i historien som jordskredsvalget, fordi det medførte drastiske ændringer i antallet og sammensætningen af partier i Folketinget. Men hvad var det for nogle bevægelser i samfundet, der førte til det største vælgerskred i dansk historie?

I temaet om Jordskredsvalget kan du nu få svarene. Udover en artikel om selve valget den 4. december kan du læse om flere af de nye partier, der så dagens lys i 1970’erne. Især Fremskridtspartiet blev valgets store vinder. Du kan læse partiets første program og høre Mogens Glistrup tale på Folketingets talerstol.

En af de medvirkende årsager til de små partiers fremgang ved valget var den venstredrejning, som mange vælgere følte, at de store borgerlige partier havde taget under ungdomsoprøret. Et andet element i jordskredssejren til især Mogens Glistrups parti var tidligere socialdemokratiske vælgere, der var trætte af det øgede skattetryk, som velfærdsstatens udbygning havde medført. I temaet indgår både artikler om de nye partier og om indtrædelsen i EF, der var en anden stor begivenhed i 1973, såvel som kilder til eksempelvis debatten om billedpornografiens frigivelse.

Nyhed