200 året for afståelsen af Norge

14. januar 2014 er det 200 år siden Danmark afstod Norge til Sverige efter nederlaget i Napoleonskrigene. Læs nye artikler og kilder om det skandinaviske trekantsdrama.

13.01.2014 | danmarkshistorien.dk

Den 14. januar 1814 måtte Danmark indgå Freden i Kiel og afstå Norge til Sverige. Afståelsen var resultatet af det danske nederlag i Napoleonskrigene, og det var det største territorielle og ressourcemæssige tab i danmarkshistorien. Den danske stat mistede 35 % af sin befolkning og 2/3 af sit areal, og var nu endegyldigt reduceret til en småstat i Europa.

I dagens anledning har vi publiceret en række nye materialer på danmarkshistorien.dk. Du kan læse vores artikel om Freden i Kiel 1814 og om Den dansk-franske alliance 1807-1814, der var årsag til hele balladen. Du kan også dykke ned i de oprindelige historiske kilder, da vi nu for første gang publicerer de oprindelige traktater online på dansk. Det drejer sig først og fremmest om fredstraktaten mellem Danmark og Sverige (Kielerfreden), men også om traktaten mellem Danmark og Storbritannien samt det åbne brev hvor den danske konge afstår Norge.

Og så forresten tillykke til Norge med jubilæet for enden på 400 års natten!

Nyhed