Teenagere i efterkrigstiden: Musik, film og idoler

Artikler

Film og musik var en stor inspiration for den danske ungdom i efterkrigstiden. Især de amerikanske film og bands blev populære blandt de unge. Her fandt de deres idoler, musiksmag og tøjstil. Med den økonomiske vækst i slutningen af 1950'erne fik flere og flere unge mulighed for at lytte til musik på grammofoner samt se film i biografen. Tidligere havde de unge lyttet til plader i radioforretninger, men nu havde flere råd til selv at købe en grammofon.

Musik

I ugebladene kunne man læse om nyheder inden for musikbranchen. For eksempel havde Billed-Bladet spalten "Grammofon nyt", der fortalte om nye bands, udgivelser og koncerter. I begyndelsen af 1950’erne blev Elvis Presley (1935-1977) kendt i Amerika. Han skilte sig ud fra mængden med sin vovede dans, sit udseende og sin vilde musik. De danske ugeblade skrev om ham, allerede før hans musik kom til Danmark. I en artikel fra 1956 kunne man læse om, hvordan Elvis fik den amerikanske ungdom til at gå amok til hans koncerter. I artiklen står der blandt andet, at "21-årige Elvis Presley – et foruroligende og farligt amerikansk teenagefænomen … hidser amerikansk ungdom op til vanvid". Det er et eksempel på, hvordan den ældre generation frygtede den spirende nye ungdomskultur og amerikanske tilstande i Danmark.

I 1958 kunne man for første gang købe musik af Elvis i Danmark. Samme år fik filmen Love me tender dansk premiere, og man kunne nu også se Elvis på film.

Den 4. oktober 1956 blev den første rock'n'roll-koncert afholdt i Danmark. Koncerten blev holdt i KB-hallen, og der var mødt mere end 4.000 mennesker op. Blandt de bands, der spillede til koncerten, var det især Ib 'Rock' Jensen, der var populær. Han efterlignede Elvis Presleys musik og blev et dansk rock-idol.

Otto Brandenburg debuterede i 1959 som rock'n'roll-sanger. Han blev meget populær i Danmark og solgte over 50.000 eksemplarer af sin plade. Ligesom Elvis medvirkede han i film, og hans musik fik en blødere drejning i forhold til den 'vilde' rock, han startede med.

I begyndelsen af 1960'erne blev mange britiske rockbands populære i Danmark. Fænomenet blev kaldt 'The British Invasion', hvilket betød en invasion af britiske rockbands, som blandt andet var The Beatles, The Kinks og The Rolling Stones. Med den britiske invasion kom en ny stil til den danske ungdom. Stilen var præget af langt pagehår og løse jakkesæt. Op gennem 1960'erne ændrede stilen sig og blev i højere grad præget af hippiestilen med langt hår, runde solbriller og farverigt tøj.

'Teenage-koncert' i Tivolis Glassal i 1952, arrangeret af Magasin i samarbejde med 'Propaganda-ugen for den levende musik'. Fra: danmarkpaafilm.dk, Det Danske Filminstitut    

Film

Det var ikke kun musik, der inspirerede den danske ungdom i efterkrigstiden. Fra midten af 1950'erne kom en bølge af amerikanske ungdomsfilm, og mange amerikanske skuespillere blev kendt og idoliseret af den danske ungdom.

I 1955 havde den amerikanske film Vild ungdom premiere i København. Marlon Brando (1924-2004) havde hovedrollen og var et typisk amerikansk ungdomsidol i 1950'erne. Han bar læderjakke, satte håret med brylcreme og kørte på motorcykel. Filmen fik indflydelse på blandt andet reklamebranchen, hvor motorcykelforretninger brugte billeder af Marlon Brando til at sælge deres produkter.

Filmen Rock Around the Clock fik dansk premiere i 1957. Allerede inden havde den danske presse beskrevet filmens modtagelse i andre lande. Her var det endt med slåskampe, ødelagte biografer og gadeoptøjer. Derfor valgte det danske politi at møde talstærkt op til premieren for at holde ro og orden under og efter forestillingen. Det viste sig dog, at den danske premiere forløb ganske roligt, og kun få uromagere kom i karambolage med politiet. Alligevel kunne man dagen efter læse, at filmen var skyld i urolighederne og derfor burde forbydes.

Når de danske drenge så op til Elvis Presley, James Dean og Marlon Brando, så de danske piger op til Marilyn Monroe (1926-1962). Hun var en af tidens største amerikanske filmstjerner og modeller og var en stor inspiration for piger verden over. Danskerne kunne følge Marilyn Monroes liv i de kulørte blade, og inden hendes død i 1962 blev der udgivet to bøger om hende på dansk.

Det var ikke kun amerikanske film, der blev populære hos den danske ungdom. Filmen Farlig Ungdom fra 1953 er et eksempel på en dansk film, der fik succes i biograferne. Med Farlig Ungdom fik Ib Mossin (1933-2004) sit gennembrud og blev en af datidens største danske stjerner. Senere medvirkede han blandt andet i Far til Fire.

De danske stjerner var stærkt inspireret af de amerikanske og blev af bladene ofte sammenlignet med de kendte fra Amerika. Det var altså ikke kun den danske ungdom, der fandt sin inspiration hos idoler i udlandet – også de danske stjerner var under stærk amerikansk påvirkning.

Plakaten til filmen 'Farlig Ungdom'

Plakaten til filmen 'Farlig Ungdom' med Ib Mossin og Birgitte Price fra 1953. 
 

Om artiklen

Forfatter(e)
Anders Lagoni Jørgensen
Tidsafgrænsning
1945 -1970
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
5. januar 2012
Sprog
Dansk
Litteratur

Nielsen, Jens-Emil: Ung i 50'erne (2002).

Nielsen, Jens-Emil: Ung i 60'erne (2003).

Udgiver
danmarkshistorien.dk

Relateret indhold

Om artiklen

Forfatter(e)
Anders Lagoni Jørgensen
Tidsafgrænsning
1945 -1970
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
5. januar 2012
Sprog
Dansk
Litteratur

Nielsen, Jens-Emil: Ung i 50'erne (2002).

Nielsen, Jens-Emil: Ung i 60'erne (2003).

Udgiver
danmarkshistorien.dk