Rentekammeret var den del af centraladministrationen, der tog sig af finanserne. Det omtales første gang i 1550’erne. Under Rentekammeret hørte i 1700-tallet størstedelen af statens tilsyn og kontakter med lokaladministration og befolkning. Ved ministerialsystemets indførelse i 1848 overgik Rentekammerets funktioner til de nyoprettede ministerier: Finansministeriet og Indenrigsministeriet.

Faktaboks

Tidsafgrænsning
1550 -1848

Rentekammerets funktioner

Rentekammerets funktioner og dermed antallet af kontorer voksede i takt med pengeøkonomiens og beskatningens vækst, især efter enevældens indførelse 1660, da det i lighed med den øvrige centralforvaltning organiseredes som et kollegium. Rentekammeret blev i enevældens tid den vigtigste del af centraladministrationen. Ud over finanserne administrerede det også vejvæsen, skov- og jagtvæsen, bygningsvæsen, statistik og meget andet, en overgang også landvæsenssager og toldvæsen. Dog henlagdes fra 1771 de egentlige finanssager til et særligt Finanskollegium.

Læs mere (Artikler)

Læs mere (Kilder)

Videre læsning

  • Alstrup, Erik og Olsen, Poul Erik (red.): Dansk Kulturhistorisk Opslagsværk (1991).
  • Knudsen, Tim m.fl. (red.): Dansk Forvaltningshistorie bd. 1 (2000).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig