H.P. Hanssen var en dygtig organisator med et moderne syn på politisk arbejde. I begyndelsen af 1888 fik han samlet de dansksindede ledere om opbygningen af en politisk organisation i Nordslesvig, og i juli stiftedes Vælgerforeningen for Nordslesvig, hvor Hanssen fik posten som sekretær. Oprettelsen af Vælgerforeningen var Hanssens politiske svendestykke, hvis formål var at skabe rammerne for et langsigtet og målbevidst dansknationalt arbejde. Han fik hurtigt oprettet et netværk af tillidsmænd, således at man allerede i 1889 havde en repræsentant i stort set hver landsby i regionen, og i de følgende år steg den politiske tilslutning til Vælgerforeningen støt.
Hurtigt blev H.P. Hanssen en hovedkraft i organiseringen af nye dansksindede tiltag, og med sit store lovkendskab blev han den nordslesvigske befolknings tillidsmand i såvel nationalpolitiske som økonomiske og juridiske spørgsmål. I 1892 var han således involveret i stiftelsen af Den Nordslesvigske Skoleforening, som skulle modvirke den preussiske skolesprogsinstruks fra 1888, der stort set forbød brugen af andre sprog end tysk i skolen. Han havde også del i oprettelsen af de nordslesvigske sparekasser, i 1908 fik han etableret et nordslesvigsk arbejdersekretariat, og han var året efter desuden med til at oprette Den Nordslesvigske Kreditforening, der skulle modvirke tyske jordopkøb i Nordslesvig.
Det nationale og politiske engagement førte ikke sjældent til sammenstød med den tyske presse og de preussiske myndigheder. Flere gange blev H.P. Hanssen endog idømt fængselsstraffe: Værst gik det i 1906, hvor han blev dømt for højforræderi og måtte afsone tre måneders fængsel. Også blandt dansksindede politikere skabte Hanssen sig modstandere, særligt Jens Jessen og senere Ernst Christiansen og A. Svensson. Jessen og hans tilhængere stod for en mere konfrontativ politik forankret i retsstandpunktet med henvisning til Pragfredens § 5, der åbnede mulighed for en folkeafstemning om Nordslesvigs fremtidige nationale tilhørsforhold. Hanssen og Jessen var grundlæggende uenige om, hvordan den nationale kamp skulle føres i regionen. Jessen mente, i modsætning til Hanssens 'forhandlingslinje', at den danske bevægelse skulle kræve genforening med Danmark ud fra retskravet i § 5 og gennem en fortsat ihærdig protestpolitik gøre omverdenen opmærksom på det uløste nordslesvigske spørgsmål. Politisk delte dette modsætningsforhold den danske bevægelse i to, og rivaliseringen var særlig skarp fra 1896, hvor Hanssen valgtes som dansksindet landdagsmand.
Som medlem af den preussiske landdag fra 1896 til 1908 og tysk rigsdagsmedlem fra 1906 til 1919 slog Hanssen sin position fast som de dansksindede nordslesvigeres leder. Af konkrete politiske resultater som parlamentariker kan nævnes undertegnelsen af Optantkonventionen i 1907, som Hanssen var med til at forhandle på plads. Konventionen vakte ikke udelt begejstring i den danske bevægelse, da den danske regering som modydelse måtte anerkende ophævelsen af Pragfredens § 5. Undertegnelsen gjorde det muligt for statsløse optantbørn - dvs. børn hvis forældre havde valgt at forblive danske statsborgere efter 1864 - at erhverve tysk statsborgerskab og hermed borgerrettigheder. Et andet stort resultat opnåede Hanssen i forbindelse med rigsdagsforhandlingerne i 1907-08, hvor en ny tysk rigsforeningslov indeholdt forbud mod brugen af andre sprog end tysk til foreningsmøder. Her havde han en stor andel i, at sprogforbuddet for de dansktalende områder i Nordslesvig blev udskudt i 20 år og således aldrig nåede at blive implementeret.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.