Scavenius tid som udenrigsminister og senere statsminister under besættelsen var præget af modsætninger til de danske politikere. Selvom han tidligere havde været medlem af Det Radikale Venstre, var Scavenius ikke folkevalgt politiker, og han var netop blevet valgt for at kunne spille en forsonende rolle overfor besættelsesmagten. Flere af de ledende danske politikere mente, at Scavenius’ mere aktive politiske linje gik for langt og ikke tog hensyn til befolkningens nationale følelser. Scavenius derimod slog på sin politiks nødvendighed og kritiserede politikerne for at være populistiske og ikke tænke på landets reelle interesser. Da Scavenius ofte havde en arrogant og bedrevidende facon, skete det flere gange, at ministermøderne udviklede sig til regulære skænderier.
Trods de politiske uenigheder havde Scavenius held til at sætte sin vilje igennem i de fleste tilfælde. Det skyldes ikke mindst, at han havde opbakning fra statsminister Stauning og samtidig også nød besættelsesmagtens tillid. Ved flere lejligheder meddelte han, at hvis man ikke gennemførte hans politik, ville han træde tilbage. Det ønskede politikerne imidlertid ikke, da de ikke så noget oplagt alternativ og også frygtede en forværring i forhold til besættelsesmagten, hvis Scavenius forlod regeringen.
Trods konflikterne mellem Scavenius og de politiske ledere af de fire store partier udvikledes der efterhånden et skæbnefællesskab mellem parterne, som varede indtil 29. august 1943. Medvirkende hertil var, at Scavenius på mange måder var belejlig for politikerne. Selvom befolkningen nok nød godt af resultaterne af Scavenius’ politik, kunne dens realpolitisk motiverede imødekommenhed over for Tyskland virke stødende i national og i demokratisk henseende. Ansvaret for denne politik – som politikerne i sidste ende støttede ved at blive siddende i regering med Scavenius – blev af befolkningen i stor udstrækning lagt på Scavenius’ skuldre. Han blev således i ikke ringe grad syndebuk for den politik, der forekom beslutningstagerne nødvendig, som land og befolkning sikkerhedsmæssigt og materielt nød godt af, men som ingen andre end Scavenius kunne udføre – og som slet ingen andre end han ønskede at tage det fulde ansvar for.
Scavenius aktivistiske samarbejdspolitik førte til en række betragtelige danske indrømmelser over for besættelsesmagten: Snævert økonomisk samarbejde med den diktaturstat, der havde besat Danmark; tilslutning til Antikomintern-pagten november 1941, der gjorde Danmark til forbundsfælle i Tysklands kamp mod den internationale kommunisme og derved også til ideologisk modstander af en af de store allierede magter, Sovjetunionen; tilladelsen til hvervning af frivillige til tysk krigstjeneste i kampen mod de allierede – for blot at nævne nogle af mest kendte eksempler. Der var således en pris at betale for de særlige besættelsesforhold i Danmark med fravær af krig, den udstrakte politiske uafhængighed, bevarelsen af de demokratiske institutioner, marginaliseringen af de danske nazister samt de gode materielle forhold.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.