Vejledning til gymnasielærere

Af Jeppe Arnesen Nørgaard, cand.mag., gymnasielærer i historie og religion

danmarkshistorien.dk er en omfattende materialesamling om Danmarks historie udarbejdet af forskere fra Aarhus Universitet. Siden opdateres løbende, og vi udgiver hele tiden nyt materiale.

danmarkshistorien.dk kan både anvendes i din forberedelse, men også når elverne skal fordybe sig i emner selvstændigt. Her finder I en lødig og gennemarbejdet samling af informationer om Danmarks historie.

Blandt mange andre ting er danmarkshistorien.dk en danmarkshistoriebog, som alle har adgang til og altid er lige ved hånden. Denne danmarkshistorie finder du under menupunktet Historiske perioder. Fremstillingen er kronologisk og tematisk inddelt i overskuelige, korte afsnit og supplerer fint de danmarkshistoriebøger, der normalt bruges i undervisningen. Særligt de indledende afsnit til de forskellige kapitler giver et godt og hurtigt overblik over perioderne.

Herudover har siden et bredt udvalg af artikler, kilder, temaer, film, lydklip, spil og quizzer. Og der kommer hele tiden mere til.

For at gøre sidens samling af artikler og kilder nemmere at anvende for gymnasielærere er det muligt at søge direkte på bekendtgørelsens kernestofpunkter. Denne funktion giver et bredt udvalg af kilder og artikler, der giver viden og inspiration. Under Indhold og kernestofpunkter kan du se en liste over relevante kernestofpunkter og søge direkte via links.

Særligt artiklerne er anvendelige, når du på kort tid skal have fyldestgørende information om specifikke emner. Kildesamlingen indholder både de centrale og mere perifere kilder. De er alle lige til at overføre til pdf eller tekstbehandling og redigere, så de passer med dit fokus. Det samme kan for øvrigt gøres med periodekapitlerne, hvis du har lyst til at sammensætte din egen historiebog.

Under menupunktet Temaer kan du finde materialesamlinger, der præsenterer et udvalg af sidens indhold om et givet emne. Temaerne samler kilder, artikler, quizzer, film og periodekapitler under en kort præsentation og introducerende tekst til det udvalgte materiale. Disse temaer kan du bruge direkte i undervisningen, som inspiration eller som hjælp til elever, der søger information og materiale.

Siden indeholder også et antal korte film og lydklip, der med fordel kan bruges i undervisningen. Nogle som danmarkshistoriske perspektiver på verdenshistoriske begivenheder, andre i forhold til danmarkshistoriske kernebegreber.

De quizzer, du finder på danmarkshistorien.dk, dækker mange områder. Nogle går i dybden og andre i bredden, og de har forskellig sværhedsgrad. I udgangspunktet vil periodequizzerne, der er udarbejdet til de historiske periodekapitler, have størst anvendelighed i forhold til undervisningen. Men også de øvrige quizzer kan bruges – særligt dem, der er udarbejdet i forbindelse med et tema. Quizzerne er således et redskab, der kan indgå i undervisningen.

Hvis du ønsker at holde dig opdateret med, hvad der sker på siden, kan du på Nyhedssiden læse de seneste nyheder. Følg os også på Facebook.

På Herning Gymnasiums mediatek 'står' danmarkshistorien.dk på hylden sammen med de øvrige historiebøger.