Øvrige
Carl Berthelsens fotos, Aarhus i maj 1945
I dagene efter befrielsen den 4./5. maj 1945 gik maskinarbejder Carl Berthelsen, der boede i Langelandsgade 211, rundt i Aarhus med sit kamera og tog billeder af befrielsesstemningen. I kameraet havde han en farvefilm, hvilket var ret usædvanligt dengang. Af uransagelige årsager blev filmen ikke fremkaldt, men blev i efteråret 2008 fundet i et dødsbo og fremkaldt. Lasse Nielsen, Da Capo, Borggade, 8000 Aarhus C har venligst stillet billederne til rådighed for hjemmesiden.
Dagene op til befrielsen var i Aarhus præget af skudvekslinger og uro. Den 3. maj omkom tre aarhusianere ved skyderier, og ungarske og østrigske soldater under tysk tjeneste deserterede på banegårdsterrænet.
Den 4. maj myrdede Gestapo en dansk chauffør, der var i tysk varetægt. Omkring 100 tyske søfolk omkom, da britiske fly angreb en tysk konvoj i Aarhus-bugten. Da befrielsesbudskabet meddeltes kl. 20.35, fyldtes gaderne af mennesker. Senere på natten kom det til skudvekslinger flere steder i byen.
Den 5. maj begyndte interneringen af tyske håndlangere og kvinder, der havde haft kontakt med de tyske soldater, og på Bispetorv var der gennem flere timer skudvekslinger mellem modstandsfolk og tyske soldater. På befrielsesdagen blev 15 personer dræbt, mens omkring 50 blev såret af skud. Den 8. maj ankom engelske soldater fra The Royal Dragoons, og de 140 mand i 40 panservogne hyldedes i gaderne af tusinder af aarhusianere. Ritzaus Bureau anslog, at 98 % af aarhusianerne deltog i hyldesten.
Hvis du klikker på billederne, kan du se dem i en større udgave.
Tak til Niels Wium Olesen, Joachim Lund og Jakob Sørensen for hjælp til billedtekster.
- Søndergade set fra Sønder Allé (Reginakrydset) mod Østergade.
- Vestergade.
- Rådhuspladsen set mod Regina-krydset.
- Rådhuspladsen.
- Regina-krydset set mod Sønder Allé.
- Rygade set mod banegården.
- Nørre Allé ved Lollandsgade.
- Nørregade set fra hjørnet af Guldsmedgade.
- Nørregade over for Borggade.
- Nørregade over for Borggade.
- Banegårdspladsen.
- Lille Torv set mod Store Torv.
- Søndergade set fra Clemens Bro.
- Rådhuspladsen.
- Rådhuspladsen.
- Rådhuspladsen set mod Regina-krydset.
- Rådhuspladsen set mod Regina-krydset. De mange mennesker med studenterhuer skyldtes ikke, at det var studentertid - det var også dengang i juni. Men huen blev af mange brugt i flere år efter dimissionen, især ved festlige lejligheder. De rød-hvide farver passede også fint til anledningen i maj 1945.
- Rådhuspladsen.
- Rådhuspladsen.
- Nørregade set fra hjørnet af Paradisgade.
- Åboulevarden set fra Vester Allé.
- Ved rådhuset. Pigen i midten er iført befrielsesdagenes mode: Royal Air Force-huen med farverne rød, blå og hvid. Under besættelsen var det forbudt at bære en sådan hue.
- Nørre Allé ved Munkegade.
- Immervad.
- Formodentlig ungarske soldater, der har været i tysk tjeneste, på Lille Torv.
- Politiet i funktion igen ved Louis Poulsens lokaler på Park Allé. Den ene betjent har et frihedskæmperarmbind på. Der er tale om et lokalt Århus-armbind; normalt var den dominerende farve blå. Armbindene blev lavet af et vaskeskindsagtigt stof, der anvendtes til at pakke gasmålere ind i.
- Søndergade.
- Rådhuset set fra Banegårdspladsen.
- Sct. Pauls Plads. Køretøjer fra The Royal Dragoons.
- Sct. Pauls Plads. Køretøjer fra The Royal Dragoons.
- Bruunsgade set fra Sct. Pauls Plads.
- De allierede flag ophængt sammen med dannebrog på en byggetomt.