Kongeloven var forfatningsloven for den danske enevælde. Den blev underskrevet af Frederik 3. på hans fødselsdag den 14. november 1665, men først læst op ved Christian 5.s salvning i 1670 og endelig udgivet på tryk i 1709. Kongeloven indeholdt forfatningsbestemmelser, regler for et formynderstyre i tilfælde af en mindreårig regent og udførlige arvefølgebestemmelser. Den er det eneste historiske eksempel på en forfatningslov for et absolutistisk styre og dermed i sig selv interessant i både dansk og international sammenhæng.
Faktaboks
- Tidsafgrænsning
- 1660 -1853
Bortset fra bestemmelserne om arvefølgen, regentens kirkelige tilhørsforhold og rigets udelelighed, indeholdt kongeloven dog ingen reel indskrænkning af regentens enevældige magt. Kongeloven var påvirket af udenlandsk statsretlig terminologi hentet fra for eksempel Jean Bodin og Henning Arnisæus. Men det er også muligt indholdsmæssigt at se den som et modstykke til håndfæstningerne – landets gamle forfatningslove. Loven eksisterede i en latinsk og en dansk version, men det var den danske, der blev underskrevet og dermed gældende lov.
Kongeloven fra 1665 udgjorde det forfatningsmæssige grundlag for enevælden frem til, at den blev afløst af Danmarks Riges Grundlov 5. juni 1849.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.