HØR: Dansk Kvindesamfund samarbejder med grønlandske kvinder

Lydklip

Kildeintroduktion:

I slutningen af 1950'erne tog medlemmer af Dansk Kvindesamfund initiativ til et samarbejde med De grønlandske Kvindeforeningers Sammenslutning. Det resulterede bl.a. i en række kurser for grønlandske kvinder og ikke mindst i, at unge grønlændere, såvel kvinder som mænd, der var på uddannelsesophold i Danmark fik kursustilbud i sommerferien. Dengang havde kun de færreste mulighed for at rejse hjem til Grønland i ferien. Dansk kvindesamfund samlede i den forbindelse penge ind til sommerferiekurser af en uges varighed, hvor de unge grønlændere blandt andet lærte om Folketinget, valgsystemet, indflydelseskanaler og var på besøg i diverse institutioner. Her deltog blandt andre Jonathan Motzfeldt (1938-2010), der senere blev en meget central skikkelse i grønlandsk politik.

I 1968 startede De grønlandske Kvindeforeningers Sammenslutning indsamlingen til en kvindehøjskole. Det var på initiativ af Gudrun Chemnitzs (f. 1928). Hun ønskede en højskole, hvor unge piger efter skolen kunne blive uddannet i traditionel grønlandsk madlavning, skindtilberedning, uld- og fjerbehandling og dermed være med til at bevare en del af den grønlandske kultur. Efter flere års indsamling og donationer fra bl.a Dronning Ingrid blev skolen opført i 1977 i Sisimiut (Holsteinsborg), hvor den drives i samarbejde med Knud Rasmussens Højskole.

    

Transskription:

Det første, vi samlede penge ind til, det var de unge grønlændere, der boede i Danmark, studerede hernede. Og på det tidspunkt, der kunne man jo ikke bare flyve hjem, da måtte man blive i Danmark under hele sommeren, og der fik vi samlet penge ind, så vi kunne lave kurser for unge grønlændere under uddannelse i Danmark. Og der har vi jo haft et ugekursus, nogle utrolig spændende kurser, med nogle af de nu stærke kvinder, og vi har haft det med Jonathan Motzfeldt og Apollo Lynge, og så sad de jo på skolebænk hele ugen ellers.

De lærte om Folketinget, de lærte om, hvordan stiller man op til et valg, hvad gør man, når man vil have indflydelse? Der var politiske foredrag, og der var foredrag om forskellige andre ting. Det var meget seriøst, det hele, det startede kl. 9 om morgenen, og vi holdt op ved femtiden, og sommetider var der også om aftenen.

Og så var vi rundt at se på institutioner også. Og der kørte man så rundt og besøgte de forskellige institutioner, også i København. Bl.a. var vi også ude på den dengang Den Grønlandske Handel for at få at vide, hvordan eksporterer man, eller hvordan får man ting ned fra Grønland, og hvad er det, der kan sælges hernede, og skind, hvor vi så, hvordan det blev garvet, og hvor det blev solgt.


Grønlandske kursusdeltagere
Grønlandske kursusdeltagere. Fra: Dansk Lydhistorie, Statsbiblioteket