Erik Menved, som efterfulgte Erik Klipping, underskrev eller beseglede ikke en håndfæstning. De langvarige forhandlinger om valget af Eriks Menveds efterfølger mundede imidlertid ud i, at Kristoffer 2 måtte besegle en håndfæstning, som betingelse for sit valg i 1320. Denne håndfæstning var stærkt præget af et opgør med de foregående kongers regeringsførelse og lagde mange bånd på kongen. Det lykkedes da heller ikke Christoffer 2. at leve op til dens betingelser, og han blev afsat 1326, hvorefter den mindreårige Valdemar 3. måtte besegle en endnu skrappere håndfæstning.
Da Valdemar Atterdag tiltrådte som konge 1340, slap han for en egentlig håndfæstning, men måtte dog året efter love at overholde Christoffer 2.s håndfæstning. Det tog han imidlertid ganske let på. Da Valdemars efterfølger, Oluf, blev valgt i 1376, forhandlede man sig frem til en modereret udgave af de tidligere håndfæstninger. Det skete i en farlig udenrigspolitisk situation og i en situation, hvor rigsrådet sammen med Olufs forældre skulle virke som formynderregering.
Efter Olufs død lovede hans mor, Margrete 1., at overholde hans håndfæstning, så længe hun styrede. Ved valget af Erik af Pommern i 1396 var der imidlertid absolut ikke tale om nogen håndfæstning. Tværtimod blev der vedtaget en skrap lovgivning, som handlede om undersåtternes forpligtelser over for kongen.
De fire første håndfæstninger blev fastlagt i forhandlinger med Danehoffet, som også var det organ, der i praksis valgte kongerne.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.