Fra 1926 blev Statsradiofonien styret af et radioråd, der var sammensat af den ansvarlige minister med repræsentanter fra forskellige lytterorganisationer. Fra 1930 blev radiorådet udvidet med repræsentanter fra Folketingets partier. Et programudvalg bestående af medlemmer blandt de politisk udpegede radiorådsmedlemmer og personligt udpegede tilforordnede (udpeget af den ansvarlige minister) overvågede den daglige programproduktion. Først i 1964 blev radiorådets og programudvalgets beføjelser indskrænket til efterkritik af programproduktionen og fra 1973 blev programudvalget afskaffet.
Med politikernes adgang til radiorådet i 1930 begyndte en stående strid mellem de borgerlige politikere og de socialdemokratiske, radikale og mere venstreorienterede om, hvordan alsidighedsbegrebet skulle fortolkes. De borgerlige politikere mente oftest at det skulle forstås således, at det enkelte program skulle være alsidigt, mens de andre generelt fandt at det skulle gælde programfladen i sin helhed. Diskussionerne var særligt ophedede i 1960erne og 1970erne, hvor DR var under kraftig beskyldning for venstredrejning, ikke mindst af Centrum Demokraternes formand Erhard Jakobsen.
Selvom lovrevisionen af 1973 fremhævede den brede forståelse af alsidigheden, fortsatte diskussionerne i Radiorådet, indtil radiorådet blev nedlagt i 1987 og erstattet af en bestyrelse. Bestyrelsen skulle skabe armlængde mellem DR og de politiske beslutningstagere, men havde stadig et politisk udpeget flertal. Dog måtte de politisk udpegede medlemmer ikke længere være medlemmer af Folketinget.
Siden 2003 er DRs forhold blevet reguleret meget specifikt via 4-årige public service-kontrakter som er indgået mellem Kulturministeriet og DR.
Se rundvisningen i DR's daværende hovedkvarter Radiohuset fra 1947. Filmen giver et billede af det travle liv, der dagen igennem rører sig i Radiohuset, og den viser personerne bag stemmerne samt de tekniske virkemidler, der skulle til for at gennemføre udsendelserne. Fra: danmarkpaafilm.dk, Det Danske Filminstitut
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.