"Bare 16 år" - satiretegning af Bo Bojesen, 1962

Kilder

Kildeintroduktion:

Teenagerne fik i efterkrigstiden penge mellem hænderne, købte nyt tøj og lyttede til ny musik. Mange fra den ældre generation stod uforstående over for de nye trends, hvilket kom til udtryk i blandt andet blade og radioindslag. Desuden blev de unge flere gange skildret i satiriske tegninger, der satte ungdommen i et humoristisk lys.

Satiretegneren Bo Bojesen (1923-2006) blev især kendt for sin ”Dagens tegning” i Politikken. Han lavede flere portrætter af ungdommen herunder tegningen fra 1962 med titlen ”Bare 16 år”.

Tegningen viser en selvsikker ung pige, der omsværmes af flere sælgere i en manufakturhandel. Paraplyen, den røde løber, og teenagerens vigtige udtryk hentyder til tidens nye tendens: popkultur og idoldyrkelse, og tegningen gør således både grin med teenagerens fascination af berømmelse, samt sælgernes overdrevne underkastelse over for den ny samfundsgruppe, teenagerne. Denne underkastelse skete i øvrigt på bekostning af den ældre generation, illustreret ved en forsmået, ældre dame i baggrunden.

Tegningen illustrerer en samfundsudvikling, hvor teenagerne blev betydnings- og magtfulde forbrugere. Samtidig fortæller den også om samtidens ironiske distance dertil, understreget ved den tilhørende tekst: ”Der er udkommet en lærebog, som fortæller de handlende, hvordan der skal kæles for vor tids mest betydningsfulde kundekreds, teenagerne”.

Tegningen ”Bare 16 år” er ikke enestående. Bo Bojesen har i flere af sine tegninger fra slutningen af 1950’erne fremstillet ungdommen i forskellige situationer. Et eksempel er en tegning fra 1958 af en doven, ung mand, der slænger sig i lænestolen.

Bo Bojesen - Satiretegning

Under tegningen stod teksen: "Der er udkommet en lærebog, som fortæller de handlende, hvordan der skal kæles for vor tids mest betydningsfulde kundekreds, teenagerne". Copyright Bo Bojesen, bladtegner (1923-2006).

Om kilden

Dateret
22.8.1962
Oprindelse
Politiken, 22.8.1962. Ophav: Bo Bojesen, bladtegner.
Kildetype
Illustration
Medietype
Illustration
Sidst redigeret
5. januar 2012
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk

Emneord

barndom familie og samlivsformer Kernestof velfærdsstaten kultur populærkultur ungdom ungdomsoprøret velfærdsstaten

Om kilden

Dateret
22.8.1962
Oprindelse
Politiken, 22.8.1962. Ophav: Bo Bojesen, bladtegner.
Kildetype
Illustration
Medietype
Illustration
Sidst redigeret
5. januar 2012
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk