Musikalske postkort 1912-14

Øvrige

20 gamle postkort med illustrerede sange på forsiden belyser måske i et lille glimt en hundrede år gammel mode.

Der er kun skrevet en hilsen på to af kortene. Dateringen af hilsnerne er henholdsvis 29. januar og 1. december 1912. Den optrykte sang på et af de ubeskrevne kort angives at være fra "Sommerrevyen" 1913, og fem andre kort har sangtekster dateret 1914. Kortene er således udgivet over en periode på i hvert fald tre år. Der er tale om flere sideløbende serier med mindst fire forskellige udgivere, nemlig Peder Friis' Musikforlag, A. V., Geerts Forlag og Olaf Strandberg Bogtryk. Af disse er kortene fra de førstnævnte tre forsynet med numre. Det fremgår heraf, at Peder Friis' Musikforlag mindst udgav 39 forskellige, A. V. mindst 104 og Geerts Forlag mindst 234. Noget kunne altså tyde på, at de musikalske postkort var ganske udbredte. Det faktum, at 18 ud af de 20 postkort er ubeskrevne, antyder vel også, at de har været populære som samlerobjekter.

Hovedparten af de optrykte sange stammer fra samtidige revyer eller tilsvarende underholdende sammenhænge og er af et muntert, ofte lettere vovet tilsnit med antydninger af sexuel karakter. Men samlingen rummer også et par sentimentale fædrelandssange, en engelsk soldatersang og Jeppe Aakjærs Jens Vejmand. Selvom både humoren og patoset er stærkt forældet, ligger sangene samlet set således ganske tæt på senere tiders dansktop-repertoire.

Måske kan postkortene forstås som en sidste variant af skillingsviserne, udgivet i en tid, hvor grammofonen stadig ikke havde vundet masseudbredelse, hvorfor man var henvist til selv at synge, hvis man ville opleve eller genopleve døgnets populære melodier?

Om Viggo, der i 1912 skrev til sin Dorthea i Skive, har en efterkommer oplyst, at han som ung, netop udlært maskinarbejder drog væk fra sin kæreste i det nordjyske for at gå på valsen. Han nåede dog aldrig længere end til Skanderborg, hvor han fik arbejde på Bloms Maskinfabrik. Dorthea rejste ned til ham i 1914, de blev gift, fik seks børn og gemte af ukendte årsager de 20 postkort gennem resten af deres liv. Blot glemt eller forlagt samlingen havde de i hvert fald ikke i 1936, for da blev et 21. kort blev føjet til. Det var teksten til Dan Folkes reklamesang for Oma margarine Lad det boble, boble, boble... fra dette år, som blev sunget af sunget af tidens største danske film- og revynavn Liva Weel i Omafilmen Kotelletter og Kærlighed.

  

  

    

  

   

  

Øvrige

Forfatter(e)
Søren Hein Rasmussen
Tidsafgrænsning
1912 -1914
Medietype
Foto
Sidst redigeret
23. august 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk

Øvrige

Forfatter(e)
Søren Hein Rasmussen
Tidsafgrænsning
1912 -1914
Medietype
Foto
Sidst redigeret
23. august 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk