Lili Elbe (Einar Wegener), 1882-1931

Artikler

Den danske kunstmaler Lili Elbe (oprindeligt Einar Wegener) var den første person i verden, der fik foretaget en kønsskifteoperation. Komplikationer opstået i forbindelse med indgrebet endte dog med at koste hende livet.

Livet før kønsskiftet

Lili Elbe blev født i Vejle i 1882 som dreng under navnet Einar Wegener og var den yngste i en søskendeflok på fire. I fødebyen uddannede han sig til malersvend på Vejle tekniske skole, men tog i 1902 efter endt uddannelse til København for at læse på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Her mødte han også kunstmaleren Gerda Wegener (født Gottlieb), som han giftede sig med i 1904.

Gerda Wegener brugte, fra ægteskabets start, hyppigt Lili Elbe/Einar Wegener som model for hendes kvindeportrætter. Den unge Einar følte sig godt tilpas i rollen som kvinde og begyndte herefter at optræde offentligt i kjoler og at præsentere sig under navnet Lili Elbe. Selv i det frigjorte københavnske kunstnermiljø havde man dog svært ved at acceptere Lili Elbe og det særegne ægteskab, og i 1912 valgte parret at flytte permanent til Paris.

Livet var dog også her svært for Lili Elbe, der følte sig utilpas i sin egen krop og led af søvnløshed og stærke selvmordstanker. Parret opsøgte adskillige læger, der enten diagnosticerede Lili Elbe med hysteri eller homoseksualitet. I 1930 mødte Lili Elbe den tyske læge Kurt Warnekros, der sammen med kollegaen Magnus Hirschfeld drev en kvindeklinik i Dresden. Warnekros var overbevist om at Lili Elbe var en kvinde fanget i en mands krop, og denne teori tog Lili Elbe fuldstændig til sig.

Kønsskiftet

Efter at Lilli Elbe have fået troen på, at en transformation fra mand til kvinde var mulig på kvindeklinikken i Dresden, skrev hun og Gerda Wegener til Christian 10. i september 1930 og fik ved en særlig kongelig resolution erklæret deres ægteskab for ugyldigt. Begrundelsen var, at de jo rent faktisk var af samme køn. Gerda Wegener giftede sig herefter, med Lili Elbes velsignelse, med en major i flyvevåbnet.

Lili Elbe lod sig herefter indlægge på klinikken i slutningen af 1930, hvor hun gennemgik sin første indledende operation, der fjernede penis såvel som testikler. Indgrebet kunne altså beskrives som en total kastration og lå langt fra nutidens kønsoperationer, hvor man bruger penis og testikler til at danne skede og skamlæber. Kort efter dette gennemgik Lili Elbe to yderligere operationer, hvor hun efter egne optegnelser fik indsat friske kvindelige kønskirtler.

Lili Elbe var i begyndelsen lykkelig for indgrebet og fik også ændret sit navn og køn i kirkebogen. Efter et kort kurophold i Tyskland flyttede hun i begyndelsen af 1931 til København. Her følte hun sig dog ensom og led angiveligt af skyldfølelse over at have slået "Einar" ihjel. Ligeledes brændte hun for fuldt ud at gennemføre en transformation til kvinde, forstået således, at hun forestillede sig at være i stand til at føde børn.

Lili Elbe blev derfor genindlagt på klinikken i Dresden juni 1931, hvor Kurt Warnekros med hendes fulde velsignelse, forsøgte at indoperere en livmoder. Dette indgreb kom Lilli sig aldrig over, og hendes krop begyndte at frastøde de nye organer. Hun døde heraf den 13. september 1931, 48 år gammel.

Eftermæle

Lili Elbe blev af sin samtid hovedsagligt betragtet som en tragisk skikkelse eller en underlig sensation, og da Christine Jorgensen i 1952 som den næste skiftede køn, var hun blevet så glemt, at Christine Jorgensen af flere aviser blev udråbt som værende den første til at skifte køn.

I nyere tid er hun dog blevet et ikon for transkønnede og fremhævet som en person, der var parat til at risikere livet for at blive sig selv. Ligeledes har Hollywood fået øjnene op for historien, og i 2015 fik filmen 'The Danish Girl' premiere.

Lili Elbe (Einar Wegener)Lili Elbe (Einar Wegener)
Lili Elbe (Einar Wegener), fotografier fra 1926 og 1929. Foto: Wikimedia Commons.

Om artiklen

Forfatter(e)
Astrid Elkjær Sørensen
Tidsafgrænsning
1882 -1931
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
4. februar 2016
Sprog
Dansk
Litteratur

Elbe, Lili: "Fra Mand til Kvinde: Lili Elbes Bekendelser" (1931).

Udgiver
danmarkshistorien.dk

Om artiklen

Forfatter(e)
Astrid Elkjær Sørensen
Tidsafgrænsning
1882 -1931
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
4. februar 2016
Sprog
Dansk
Litteratur

Elbe, Lili: "Fra Mand til Kvinde: Lili Elbes Bekendelser" (1931).

Udgiver
danmarkshistorien.dk