Temaer

Kortet "Danske riger og lande efter år 1523" er et interaktivt kort, der viser Danmarks historiske udstrækning fra Kalmarunionens opløsning i 1523 og frem til i dag. Titlen "Danske riger og lande" er valgt for overskuelighedens skyld, men er i virkeligheden misvisende. I lange perioder var Danmark eksempelvis reelt tvillingeriget Danmark-Norge, der var bundet sammen af en fælles konge. Og Holsten var f.eks. ikke dansk, men styret af den danske konge i hans egenskab af tysk hertug. Ikke desto mindre dækker kortet de områder, man normalt forbinder med 'Danmark', når man taler om dansk historie i dag.

Kortet er programmeret i Flash og åbner i et nyt vindue. Ved at trække pilen frem og tilbage på 'slideren' under titlen kan du følge udviklingen over tid, og du kan klikke på et område for at læse nærmere om dets tilknytning til Danmark.

Foruden kortet er der i dette tema samlet materiale fra danmarkshistorien.dk, der belyser Danmarks udstrækning til forskellige tider. Materialet findes i menuen til højre.

Kortet er udarbejdet for danmarkshistorien.dk af Mikkel Maltesen og Peter Brunbech.